083a
083b
083c
083d
083e
083f
083a083b083c083d083e083f
Steel: 1.1545
Length: 30 cm
Length of edge: 15 cm
Thickness: 4,5 - 1 mm
Guard: Bronze
Handle: Dessert ironwood
Hardness: 59 HRC
Special features: Differentially hardened with "Hamon", peened tang, carved handle und textured sheath.
Status: Sold out.
Curious how this knife was created? Here we go:
wie_entsteht_ein_messer_schritt_01

Step 1: It all commences with a jolly good cup of tea.

wie_entsteht_ein_messer_schritt_02

Step 2: Designing, hammering, hardening and grinding the blade not to forget hoping that it’ll do the job.

wie_entsteht_ein_messer_schritt_03

Step 3: The handle is drawn, pre-shaped and fitted to the tang.

wie_entsteht_ein_messer_schritt_04

Step 4: Selecting the proper material for the guard.

wie_entsteht_ein_messer_schritt_05

Step 5: Design rules! In this case desert iron wood is selected.

wie_entsteht_ein_messer_schritt_06

Step 6: Trimming the handle to a snug fit.

wie_entsteht_ein_messer_schritt_07

Step 7: The marriage! A "ménage à trois" to be precise.

wie_entsteht_ein_messer_schritt_08

Step 8: Temporarily screwed together for modelling the continuous outlines and smoothing the edges.

wie_entsteht_ein_messer_schritt_09

Step 9: Fine-sanding the wooden handle.

wie_entsteht_ein_messer_schritt_10

Step 10: Final treating of the wood.

wie_entsteht_ein_messer_schritt_11

Step 11: The very last polishing process with duct-taped blade.

wie_entsteht_ein_messer_schritt_12

Step 12: Riveting the tang, butts and bolsters, leather sheath.

wie_entsteht_ein_messer_schritt_13

Step 13: Everything’s done …. so am I.

wie_entsteht_ein_messer_schritt_01wie_entsteht_ein_messer_schritt_02wie_entsteht_ein_messer_schritt_03wie_entsteht_ein_messer_schritt_04wie_entsteht_ein_messer_schritt_05wie_entsteht_ein_messer_schritt_06wie_entsteht_ein_messer_schritt_07wie_entsteht_ein_messer_schritt_08wie_entsteht_ein_messer_schritt_09wie_entsteht_ein_messer_schritt_10wie_entsteht_ein_messer_schritt_11wie_entsteht_ein_messer_schritt_12wie_entsteht_ein_messer_schritt_13
Nach oben

In addition to my hammer and anvil I also use cookies. Continue if you're ok with this or read some more information.

Die Cookie-Einstellungen auf dieser Website sind auf "Cookies zulassen", um Ihnen das beste Surferlebnis möglich zu geben. Wenn Sie diese Website ohne Änderung Ihrer Cookie-Einstellungen zu verwenden fortzufahren, oder klicken Sie auf "Akzeptieren" unten, dann erklären Sie sich mit diesen.

Schließen